PAL sau MDF? Când trebuie să alegeți între două materiale similare pentru mobila dvs., există câteva aspecte importante pe care trebuie să le aveți în vedere în compoziția mobilierului. Acest articol vă va ajuta să decideți între PAL și MDF, analizând caracteristicile acestor materiale, avantajele și dezavantajele lor, unde ar trebui utilizate cel mai bine și raportul prețului dintre ele.
Caracteristici PAL sau MDF
Ambele materiale, PAL și MDF, sunt similare ca structură, cu diferența majoră dintre ele constând în densitate. PAL-ul este o placă aglomerată lemnoasă cu forme geometrice mai mari decât MDF-ul, densitate mai scăzută și greutate mai redusă. MDF-ul este o placă fibrolemnoasă cu densitate medie, mai grea decât PAL-ul și mai rezistentă la greutăți mai mari.
Utilizare PAL sau MDF
De obicei, în design-ul mobilierului, se folosește o combinație între aceste două materiale, PAL sau MDF. Cu toate acestea, aceste materiale au recomandări diferite în funcție de zona amplasării mobilierului și de aria de utilizare. MDF-ul este indicat pentru a fi folosit ca și componentă a mobilierului de baie și bucătărie, deoarece acestea sunt zonele unde sunt prezente diferențe mai mari de temperatură, umiditate, apă și aburi, iar MDF-ul reacționează mai bine la acestea. Totodată, MDF-ul este cel mai potrivit pentru margini și canturi, datorită compoziției sale mai rezistente. PAL-ul dispune de o arie mai variată de folosire, în mobilierul dressing-ului, în living, la dulapuri simple sau cu uși glisante, dormitoare. Este versatil în mobilierul comercial, farmacii, spitale și birouri, deoarece PAL-ul se poate prelucra mai ieftin și mai rapid la comandă sau în serie, iar prețul scăzut este un aspect cheie căutat în aceste domenii.
Avantaje și dezavantaje
PAL-ul este materialul cel mai accesibil ca preț și durata de prelucrare, deoarece atât costurile de producție cât și timpul de executie pentru orice tip de mobilier sunt mult mai mici. Are texturi mult mai apropiate de lemnul natural și finisaje lucioase sau mate, ușor de realizat în diverse culori. Pentru a-l proteja pe o perioadă mai îndelungată de timp, nu este indicat să fie folosit în zone cu umezeală, aburi și diferențe mari de temperatură. MDF-ul este mai dur decât PAL-ul, rezistă la greutăți mai mari și este indicat a fi folosit în zonele mai umede cu diferențe mai mari de temperatură. Poate fi vopsit, înfoliat, frezat și furniruit. Dezavantajul constă în prețul mult mai mare, prelucrarea fiind mai costisitoare, durează mai mult și dispune preponderent de forme standard. MDF-ul este un material recomandat acolo unde elementele mobilei sunt solicitate mai intens. Totuși, MDF-ul poate crea disconfort dacă este folosit la uși sau sertare, deoarece este un material greu. Un aspect important de luat în considerare atunci când alegeți între PAL sau MDF este că MDF-ul are în compoziția sa mai multă formaldehidă, un compus chimic clasificat de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind un compus chimic volatil cu potențial toxic pentru organism.
Prețuri
Diferența majoră, din punct de vedere economic, plasează PAL-ul melaminat în fața MDF-ului. PAL-ul pornește de la un cost de 2-3 ori mai mic față de MDF, în timp ce MDF-ul, în funcție de tipul de prelucrare, poate ajunge și de trei ori mai mare în bugetul final.
Concluzie
Indiferent că alegeți PAL sau MDF, cu aceste două materiale puteți crea un design modern, o mobilă confortabilă, ergonomică și funcțională. Înainte de a face o alegere, asigurați-vă că ați luat în considerare toate aspectele prezentate în acest articol, inclusiv caracteristicile, utilizările, avantajele și dezavantajele lor, precum și prețurile. Prin alegerea materialului potrivit, veți obține un mobilier durabil și de calitate, care să îndeplinească toate nevoile dvs.